Kanal Tedavisi

KANAL TEDAVİSİ NEDİR?

Dişin iç kısmında yer alan ve diş kökü boyunca uzanan sinir ve damarlar dişe canlılık verir. Bu damar ve sinirlere pulpa adı verilir. Pulpa dişlerin çıkması ve gelişimi için önemlidir. Aynı zamanda dişte yaşanan her türlü problemin ağrı olarak hissedilmesini de sağlar. Bu dokuda çeşitli nedenlerle iltihap ya da enfeksiyon oluşabilir. Bu durum dişte ağrı, sıcak ve soğuk hassasiyeti, kararma gibi belirtilere sebep olabilir.

Kanal tedavisi, oluşan enfeksiyon sonucu dişi çekmeden eski işlevine kavuşturmayı amaçlar. Pulpaya kadar inen iltihap, diş kanalları temizlenir ve kanal dolgu malzemesi ile doldurularak tedavi sonlandırılır. Ön diş kanal tedavisi de aynı bu çerçevede yapılır.

Pulpaya kadar ulaşan enfeksiyonun bir başka sebebi, dişte oluşan travmalardır. Dışarıdan alınan darbeler ya da bir dişin diğer dişe baskı yapması bu travmaların sebebi olarak gösterilebilir. Oluşan darbenin ya da baskının etkisiyle pulpaya kadar ulaşan enfeksiyon görülebilir.

Diş eti çevresinde oluşan rahatsızlıklar pulpanın iltihaplanmasını etkileyen başka bir faktördür. Bu sebeplerle diş kökleri kullanılamaz hale geleceği için dişin işlevini yitirme ihtimali vardır. Kanal tedavisi hizmetinin amacı dişin çekilmesini önlemek ve tedavi gören dişin işlevine devam etmesini sağlamaktır.

Dişte çatlak ve bölünme de diş iltihaplanmasına yol açtığı için tedavi gerektirir. İltihaplanma sonucunda dişte apse oluşumu gelişebilir. Bu durumda da tedavi için kullanılacak yöntem kanal tedavisi olarak söylenebilir.

Pulpa bölgesinde oluşacak olan rahatsızlıkların belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Çiğneme esnasında oluşan şiddetli ağrı
  • Dişin renginde oluşan değişim (kararma)
  • Diş etlerinde oluşan şişme ve hassasiyet
  • Diş etlerinde görülen beyaz kabarcıklar
  • Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı oluşan hassasiyet
  • Yüz bölgesinde oluşan şişlikler

Bu belirtiler eğer tedavi edilmezse dişin kaybedilmesine kadar gidecek riskler oluşabilir. Kanal tedavisi yapılabilmesi için enfeksiyonun pulpaya ulaşması gerekir. Eğer bu belirtilere benzer şikayetler olmasına rağmen pulpada herhangi bir sorun gözükmüyorsa uzman hekim başka bir tedavi yöntemi uygulayacaktır.

EnglishDeutschTürkçe