Ortodonti

Doğal Görünümlü Dişler

Gülümsemekten Kormayın

Ortodonti tedavisi dişlerin çarpık veya sıkışık durması, dişler arasında boşluklar oluşması veya bazı dişlerin dışarıya doğru çıkıntılı olması gibi yapısal bozuklukların giderilmesi için kullanılır.

Çiğnemede yaşanan güçlük, çene kemiğinden gelen sesler ve alt veya üst çenenin öne doğru çıkık olduğu durumların tedavisinde de bu yöntem kullanılır. Ayrıca çiğneme fonksiyonu bozukluklarında ve estetik gülüş için de ortodonti yöntemi gereklidir. Bunların yanında uyku apnesi, konuşma bozukluğu, dişlerin dizilişindeki problemlerden kaynaklı ağız ve diş sağlığı bakımının gerektiği durumlarda da bu işlem bir seçenek olarak kullanılabilir.

Ortodontik Bozukluk Çeşitleri Nelerdir?

Ortodontik bozukluklar hastanın durumuna göre, dişten kaynaklı bozukluklar ve iskelet yapısından kaynaklı bozukluklar olarak farklılık gösterir. Dişsel bozukluklar diş yapısında görülen ayrıklık, yamukluk, diş ve çene arasındaki uyumsuzluk durumlarıdır. Bu rahatsızlıklar her yaşta tedavi edilebilir.

İskelet yapısından kaynaklı bozukluklar ise alt ve üst çenenin ön veya arka tarafa doğru uyumsuz bir biçimde olması durumlarıdır. Tavşan diş veya alt çene çıkıklığı bu kapsamdaki rahatsızlıklardır. Söz konusu bozukluklar 11-12 yaşlarına kadar tedavi edilmelidir. Çocukluk çağlarında tedavi edilmediğinde ileriki yaşlarda cerrahi yöntemlerle tedavi gerektirir.

Diş teli tedavisi gerektiren rahatsızlıklarda genetik yatkınlığın önemli bir etken olduğu görülür. Fakat bunun dışında en önemli sebep süt dişlerin çekilmesinden sonra azı dişlerin boşluklara doğru kaymasından kaynaklı yer kaybı ve dişlerin yanlış yerden çıkmaya başlamasıdır.

Küçük yaşlarda ortaya çıkan parmak emme, yanlış yutkunma, ağız solunumu gibi sebepler de ortodontik rahatsızlıklara yol açabilir. Bu sorunlar, erken yaşta teşhis edildiğinde kolay tedavi edilebilir olması ağız ve diş sağlığı bakımından önemlidir.

Çene eklemlerinde bozukluğa sebep olan diş sıkma, travmalar, strese bağlı hastalıklar, hatalı ve zamanı dolmuş dolgular da ortodonti alanına girmektedir. Çene eklemi diğer eklemlere göre daha hassas bir yapıya sahiptir. Çene ekleminin hareket etmesi sonu çıkan sesler ya da meydana gelen sürtünme eklem bozukluğunun göstergesidir. Bu belirtiler varsa uzman bir ortodontist tarafından muayene edilmek gerekir.

Doğal Görünüm

Ağrısız

Lekesiz

Uzun Ömürlü Tedavi

EnglishDeutschTürkçe